Interessant: Heeft Casinobrood iets met gokken te maken?

De kans bestaat dat je nog nooit eerder over ‘casinobrood’ hebt gehoord. Zou het iets te maken hebben met een casino? In de basis niet echt. Casinobroden zijn dan ook broden die worden gebakken in een bus of een broodblik welke met behulp van een deksel wordt afgesloten. Doordat het brood gebakken wordt in een afgesloten bakvorm ontstaat er over de volledige lengte een gelijkvormig brood. Casinobroden zijn over het algemeen rechthoekig en doorgesneden vierkant.
Dit gezegd hebbende komen de ronde exemplaren ook vaak voor. In dat geval wordt er echter doorgaans naar verwezen als zijnde een ‘lampionbrood’. Ondanks het feit dat casinobroden over het algemeen witbrood zijn behoren ook andere deegsamenstellingen tot de mogelijkheden.

Unibet Casino

Wed €10, ontvang €50 free bets

Comeon!

200 gratis spins of €40 live coupons
Gebruikte term sinds het jaar 1910
Je zou misschien kunnen denken dat het woord ‘casinobrood’ een vrij moderne term is, maar dat is het eigenlijk niet. Sterker nog, de benaming wordt reeds gebruikt sinds het jaar 1910. De oorsprong van het woord zou echter in de basis niet echt iets met het casino te maken hebben zoals we deze op vandaag kennen. De oorsprong van het woord zou dan ook vooral in de Italiaanse taal moeten worden gezocht. Daarin betekent ‘casino’ zoveel als ‘klein huisje’ of ‘buitenhuisje’. Dit zou dan weer een directe verwijzing zijn naar het bakblik waar gebruik van wordt gemaakt. In het Italiaans noemt casinobrood trouwens ‘pancarré’ of ‘pane in cassetta’.
Toch iets te maken met gokken?
In de basis zou er dus eigenlijk geen sprake zijn van een directe link tussen casinobrood en het gokken zoals we dat vandaag de dag kennen. Dit gezegd hebbende is dit eigenlijk ook niet helemaal juist. Wanneer we er de oude betekenis van het woord ‘casino’ in het Italiaans bij gaan nemen is dat immers een verwijzing naar een zogenaamd ‘buitenhuisje’. Dit woord is door de jaren heen ook de betekenis van ‘plezieroord’ gaan dragen.
Bijgevolg zou er gesteld kunnen worden dat men subtiel verwijst naar een bordeel waar verschillende vormen van entertainment wordt aangeboden, waaronder dus ook gokken. Misschien is het een beetje ver(der) gezocht, maar we zouden in principe kunnen stellen dat het woord casinobrood ook enigszins verwijst naar een elitaire sociale club die dit type brood geserveerd kreeg in bijvoorbeeld een speciaal privé lounge of beter gezegd officierencasino. Dit was een plaats waar in het verleden hooggeplaatste militairen konden eten en ontspannen.
Populair brood in heel veel verschillende landen
Toegegeven, de link met het casino en gokken zoals we dat vandaag de dag kennen moet een beetje ver worden gezocht. Dit gezegd hebbende blijkt het brood wel ontzettend populair te zijn. Dit niet alleen in Italië, maar ook in andere landen. Het brood draagt dan ook verschillende namen. Hierbij kan onder meer worden gedacht aan de volgende:
- Pullman bread in het Engels;
- Pain de mie in het Frans;
- Pain brique in het Belgisch-Frans;
Brood dat over dezelfde vorm beschikt als casinobrood wordt bij ons in Nederland dan weer vaak verkocht voor tosti’s. Ook voor toast en sandwiches leent dit brood zich uitstekend. Dat hoeft ook niet te verbazen, want deze worden doorgaans vaak doorgesneden zodat er twee gelijke driehoeken ontstaan.