De croupier en zijn tronc
De croupier heeft een essentiële rol in een casino. Niet dat de schoonmakers of de medewerkers bij de garderobe niet belangrijk zijn, maar de kennis en kunde van een croupier is van wezenlijk belang voor het succesvol laten zijn van een land based casino of een online live casino. Als een croupier zijn werk goed doet, zal hij daarvoor beloond worden. In eerste instantie gebeurt dat op de gangbare wijze door het maandelijks uitbetalen van zijn salaris. Dat is voor hem niet anders dan voor jou en mij. Maar hij kan er wel degelijk een aardig zakcentje bij verdienen door het binnenhalen van troncs, ofwel de fooien van de spelers die aan de diverse speeltafels zitten. Maar is het nu gangbaar zo’n tronc te geven, of mag je dat helemaal zelf bepalen?
Fooi geven – ja of nee?
Uiteindelijk bepaal je helemaal zelf of je de croupier een fooi geeft. Besluit je hem geen fooi te geven, dan is er geen man overboord of word je echt niet met de nek aangekeken. Gangbaar is het echter wel. En dat maakt het voor bijvoorbeeld de speler aan de roulettetafel best lastig. Men verwacht min of meer een fooi, als de croupier laat zien dat hij zijn vak goed beheerst. Ten tweede is het zo dat een fooi wordt gezien als een blijk van tevredenheid van de gokker omdat het gastheerschap op prijs wordt gesteld. Tja, eigenlijk ontkom je er niet aan een fooi te geven. En als je het doet, zul je ongetwijfeld van de croupier een vriendelijk ‘merci pour les employés’ te horen krijgen, ofwel: bedankt namens het personeel.
Wanneer geef je de croupier een ’tronc’?
Op zich zou je op elk willekeurig moment de croupier een fooi kunnen geven, maar wenselijk is dat niet. Een croupier moet zich tenslotte zeer goed kunnen concentreren op het spel dat aan zijn tafel wordt gespeeld. Het is dan ook niet voor niets dat normaal gesproken elk kwartier wordt gewisseld van croupier. Dit is om de croupiers de rust te gunnen die ze nodig hebben. Voor drie tafels worden dan ook vaak vier croupiers aangesteld die al roulerend hun werk doen. Zodoende hebben ze elk uur een kwartier pauze. De gebruikelijke fooi bestaat uit een fiche die een croupier wordt toebedeeld als er een ‘plein’ aan jou wordt uitgekeerd. Als winnaar van een ‘plein’ wordt dus min of meer verwacht dat je als fooi één fiche achterlaat op tafel.
Rekenen aan de roulettetafel
Een croupier moet buitengewoon goed zijn in hoofdrekenen. De laatste tijd ziet men echter steeds vaker dat een croupier beschikt over de zogenaamde picture bets. Hierop is snel en eenvoudig af te lezen hoeveel een speler in een bepaalde situatie heeft gewonnen. Het hoofdrekenen wordt wat dat betreft steeds minder belangrijk. Toch acht men het noodzakelijk dat het rekenkundig vermogen van een croupier aanzienlijk is. Tijdens het aannemen van geld en het inzetten van spelers is men immers genoodzaakt snel te rekenen. Gestuntel en verkeerde berekeningen worden in een casino absoluut niet gewaardeerd.